عوارض آلاینده ها بر دستگاه های مختلف بدن

عوارض آلاینده ها بر دستگاه های مختلف بدن به اختصار به این شرح است:


     ١- بیماری های دستگاه تنفس: شواهد بسیاری در ارتباط با تشدید آسم، بیماری انسدادی مزمن تنفسی (COPD)، سرطان ریه و کاهش عملکرد ریوی با آلودگی هوا وجود دارد ولی شواهد در زمینه ارتباط آلودگی هوا و بروز آسم و COPD کم و ناپایدار است.

     ٢- بیماری های قلبی- عروقی: مواجهه با آلودگی هوا را می توان به عنوان یک ریسک فاکتور درحال ظهور جدی برای ایجاد و توسعه بیماری های قلبی- عروقی دانست. مواجهه کوتاه مدت با آلاینده های هوا باعث بیماری های حاد قلبی و فشارخون می شود.

     ٣- بیماری های دستگاه عصبی: آلودگی هوا موجب افزایش شیوع بیماری نورودژنراتیو مثل آلزایمر، پارکینسون، افزایش احتمال ابتلا به MS می شود. مرگ ناگهانی در بیماران مبتلا به صرع افزایش می یابد. همچنین باعث اختلالات تکاملی و افزایش احتمال ابتلا به اوتیسم بر اثر مواجهه مادران باردار و کودکان می شود.

     ٤- بیماری های پوستی: آلودگی هوا می تواند باعث پیری زودرس پوست، کاهش میکروفلور نرمال پوست، افزایش شیوع درماتیت آتوپیک و شدت یافتن کهیر شود.

     ٥- بیماری های دستگاه گوارش: آلودگی هوا و آلاینده های مرتبط با آن مانندPM ، ازن، اکسیدهای نیتروژن و فلزات سنگین و برخی از آلاینده های آلی در بروز بیماری ها و به ویژه بیماری های التهابی مرتبط با دستگاه گوارش مانند فیبروز کبدی، آپاندیسیت و سرطان های دستگاه گوارش نقش دارند.

     ٦- بیماری های چشم و بینی: آلودگی هوا التهاب مخاط بینی و سینوس ها را تشدید می کند و در مزمن شدن عفونت سینوس ها و بینی نقش دارد. شیوع رینیت آلرژی به طور چشمگیری با سطوح غلظت هایNO ، SO٢ و CO با هوای تنفسی ارتباط دارد.


     جوامع از طریق کاهش سطح آلاینده های هوا می توانند بار بیماری ها مربوط به سکته، بیماری های قلبی، سرطان ریه و بیماری های تنفسی حاد و مزمن را کاهش دهند. پیامدهای آلودگی هوا برای سلامت شامل پیامدهای برگشت پذیر مانند سوزش چشم، خارش گلو، سردرد و سرگیجه تا آسیب های بازگشت ناپذیر و تهدیدکننده سلامت نظیر سرطان، آسیب به دستگاه عصبی و مرگ متفاوت است.