.:::: ام اس چت ::::.

مکانی برای بیماران ام اس www.mschat.zim.ir

.:::: ام اس چت ::::.

مکانی برای بیماران ام اس www.mschat.zim.ir

D را از خورشید بخواهید


به عقیده پزشکان برای گرفتن ویتامین D ، هفته ای 3 بار 20 دقیقه مقابل نور خورشید قرار بگیرید

ویتامین ها نقش مهمی در سلامت انسان ایفا می کند؛ ویتامین هایی که در مواد غذایی طبیعی وجود دارد و متاسفانه به دلیل تغییر شیوه زندگی، انسان ها روز به روز از آنها دورتر می شوند. پس بهتر است تا دیر نشده به فکر باشیم و از راه های طبیعی ویتامین های مورد نیاز بدن را تامین کنیم؛ اما درباره ویتامین D باید بیشتر دقت کنید، چراکه مواد غذایی حاوی این ویتامین نیز چندان پاسخگو نیستند و قرار گرفتن در معرض نور خورشید تنها راه حل تامین این ویتامین است؛ البته باید بدانید مصرف مکمل ها نیز در صورت تجویز پزشک توصیه می شود، ولی مصرف خودسرانه نه تنها به نفع شما نیست، بلکه می تواند مشکلاتی نیز برایتان ایجاد کند.
    دکتر فرشته علیمردانی، داروساز در گفت وگو با «جام جم» در این باره چنین توضیح می دهد: ویتامین D یکی از ویتامین های مورد نیاز بدن است که در گروه ویتامین های محلول در چربی طبقه بندی می شود. مصرف این ویتامین برای جذب بهتر کلسیم ضروری است؛ چون جذب کلسیم و فسفر در صورت مصرف ویتامین D به مقدار مناسب، بهتر انجام می شود.
    به گفته وی، این ویتامین در مواد غذایی خاصی مانند تخم مرغ، ماهی و بخصوص ماهی هایی مانند قزل آلاو ساردین، سبزیجات و روغن کبد ماهی یافت می شود.
    دکتر علیمردانی با اشاره به ویتامین D می گوید: درواقع 2 نوع ویتامین D با نام های D2 وD3 داریم که خوشبختانه ویتامین D3 که بیشتر به آن نیاز داریم در مقابل آفتاب در پوست بدن ساخته می شود؛ بنابراین اگر بتوانیم 3 مرتبه در هفته و روزی 15 تا 20 دقیقه بدون استفاده از کرم های ضد آفتاب مقابل نور خورشید قرار بگیریم، معمولابه اندازه کافی ویتامین D در بدن ما ساخته می شود.
    
    مکمل های ویتامین D؛ بله یا خیر؟
    با توجه به این که امروزه شرایط زندگی افراد تغییر کرده است و نمی توان به راحتی گذشته در معرض نور خورشید قرار گرفت، باید بیشتر به فکر باشیم و از مصرف مقدار مناسب این ویتامین مطمئن شویم.
    دکتر علیمردانی با اشاره به این موضوع می گوید: امروزه با کمبود ویتامین D روبه رو هستیم و به همین دلیل ممکن است پزشکان مصرف مکمل ها را توصیه کنند، اما فراموش نکنید هیچ وقت نباید مکمل ها را خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کنید؛ چون همان طور که کمبود این ویتامین دردسرساز است، مصرف بیش از حد آن نیز می تواند موجب ایجاد عوارضی شود.
    وی می افزاید: مصرف بیش از حد ویتامین D به خصوص اگر همراه کلسیم باشد می تواند باعث مسمومیت شود. افرادی که دائم و البته خودسرانه از قرص و آمپول این ویتامین استفاده می کنند، ممکن است با مشکل رسوب کلسیم در بافت های نرم بدن مواجه شوند. این شیوه حتی ممکن است موجب اختلالات شنوایی، سردرد، تهوع، استفراغ، یبوست و افزایش حجم ادرار شود.
    به گفته وی، مصرف بیش از حد این ویتامین در کودکان شیرخوار نیز دردسرساز است و می تواند باعث تاخیر در رشد و مشکلات گوارشی آنها شود. در بزرگسالان نیز ممکن است موجب افزایش کلسترول، کلسیم و فشار خون گردد.
    دکتر علیمردانی با بیان این که کمبود این ویتامین نیز مشکلات جدی ایجاد می کند، یادآور می شود: گروه های خاصی باید بیشتر دقت داشته باشند تا با کمبود ویتامین D روبه رو نشوند؛ افراد بالای 50 سال، کسانی که به مشکلات کلیوی مبتلاهستند، افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری دارند یا نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می کنند، از این دسته افراد هستند.
    وی باز هم تاکید می کند: ویتامین D، ویتامینی محلول در چربی است که به راحتی از بدن دفع نمی شود؛ پس مصرف نابجای آن می تواند سبب بروز مشکلاتی برای سلامت فرد شود و به هیچ وجه نباید بدون مشورت و تجویز پزشک از مکمل های آن استفاده کرد.
    به گفته دکتر علیمردانی، به جای روآوردن به مکمل های شیمیایی همه مردم باید فعالیت بدنی شان را متناسب با توانایی خود (بتدریج) افزایش دهند، مصرف نمک را کم کنند، بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده نمایند، مصرف سیگار را کنار بگذارند و استفاده از لبنیات و مواد غذایی کم چرب را افزایش دهند تا زندگی بهتر و سالم تری داشته باشند.
    
    نقش ویتامین D در حفظ سلامت
    معمولاوقتی حرف از ویتامین D می شود، بیشتر به یاد استخوان ها و استحکام آنها هستیم، اما باید بدانیم این ویتامین نقش بسیار مهم تری دارد. میترا زراتی، کارشناس ارشد تغذیه در این زمینه به «جام جم» می گوید: شناخت بیشتر و بهتر این ویتامین و تغییر شیوه زندگی مردم دنیا باعث شده است مقدار نیاز بدن به ویتامین D تغییر کند، به این معنی؛ اگر تا چندی پیش توصیه می شد باید روزانه 5 میکروگرم ویتامین D در بدن بزرگسالان ساخته شود، امروزه این مقدار به 15 میکروگرم افزایش یافته است.
    افزایش نیاز به ویتامین D نشان دهنده نقش موثر و مهم آن در حفظ سلامت است. اما ویتامین D به غیر از بهبود جذب کلسیم چه نقشی در حفظ سلامت بدن و عملکرد بهتر آن دارد؟
    زراتی در این باره توضیح می دهد: امروزه ویتامین D را عاملی مهم در تقویت سیستم ایمنی بدن می دانند. به این معنا که نقص هایی در سیستم ایمنی بدن افرادی که سطح ویتامین D خونشان پایین است وجود دارد. این افراد متاسفانه مستعد واکنش های خودایمنی هستند، یعنی دچار بیماری هایی می شوند که طی آن بدن به علل ناشناخته بر ضد خودش عمل می کند.
    به گفته وی، یکی از این بیماری ها ام اس است؛ دیده شده افرادی که سطح ویتامین D خونشان پایین است یا به اندازه کافی از آفتاب استفاده نمی کنند یا در شهرهایی با هوای آلوده ساکن هستند، بیشتر در معرض ابتلابه ام اس قرار دارند بخصوص زمانی که از نظر ژنتیکی نیز مستعد باشند.
    زراتی با بیان این که ویتامین D را ماده مغذی ضدالتهاب می دانند، توضیح می دهد: محققان می گویند افرادی که سطح ویتامین D خونشان کافی باشد، کمتر در معرض تصلب شرایین هستند؛ بنابراین میزان کافی این ویتامین هم می تواند انسان را از خطر گرفتگی عروق مصون نگه دارد و هم مقاومت به انسولین را در بدن کم می کند. طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، افرادی که دیابت نوع 2 دارند اگر طبق نظر پزشک مقدار مناسبی ویتامین D دریافت کنند، بهتر می توانند قند خونشان را کنترل کنند.
    یکی دیگر از موارد مهم درباره این ویتامین بحث پیشگیری از مسمومیت دوران بارداری است؛ دیده شده است خانم هایی که با سطح کم ویتامین D باردار می شوند و بارداری را با همین سطح پایین ویتامین ادامه می دهند، حدود ماه های پنجم و ششم متاسفانه با مسمومیت بارداری روبه رو می شوند. بنابراین توصیه می شود خانم هایی که قصد بارداری دارند حتما ویتامین D خونشان را کنترل کنند که در صورت نیاز از این ویتامین استفاده نمایند.
    به گفته زراتی، محققان ویتامین D را یک عامل ضدسرطان می دانند و دیده شده است وجود مقدار کافی ویتامین D در بدن تقسیم سلولی را کنترل و آن را تنظیم می کند. علاوه بر این افرادی که سطح ویتامین D خونشان پایین است بیشتر به فشارخون بالامبتلامی شوند و به همین دلیل این افراد باید مقدار ویتامین D خونشان را اندازه گیری و کنترل کنند.
    این کارشناس تغذیه با اشاره به این که منابع غذایی ویتامین D به تنهایی برای تامین نیاز بدن کافی نیست، می گوید: باید دقایقی از روز را در معرض نور خورشید قرار بگیرید تا ویتامین D به مقدار کافی در بدن ساخته شود. بخصوص اگر در شهرهایی با هوای آلوده زندگی می کنید، حتما باید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایید تا در صورت نیاز برای شما مکمل های ویتامین D را تجویز کند.
    
    
    
 روزنامه جام جم،

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد